Affiliates
Paardenclub Alessia

Bitcoin gifts to Gesta Francorum are welcome on: 1JSUPTQgHcwCFjbWo6SpNsQ6nnECziHXNS


Bitcoin address
Donations

De kruistochten door Malcolm Billings

Ga naar beneden

De kruistochten door Malcolm Billings

Bericht van Godfried van Bouillon op ma sep 29, 2008 8:24 pm


Het gros van de overzichten van de kruistochten die de laatste decennia gepubliceerd werden, zijn gebaseerd op het drieluik van Steven Runciman. Heel wat auteurs namen Runcimans indeling over, enkelingen herbruikten zelfs schaamteloos de tussentitels uit dit meesterwerk. De verdienste van Billings' studie is dat hij de geschiedenis van de kruistochten volledig herschreef, rekening houdend met de nieuwe inzichten en ontdekkingen van de laatste jaren. Hij onderkent ook duidelijk de rol van de ridderorden in de kruistochten van de dertiende eeuw, iets wat vroeger minder het geval was. Billings liet zich bijstaan door Professor Jonathan Riley-Smith, wat garant staat voor kwaliteit. Bovendien reisden beide historici naar het Europese vasteland, langs de routes die kruisvaarders volgden naar het Heilig Land. Dit leverde een aantal boeiende en nieuwe inzichten op. Helaas moeten we het doen zonder voet- of eindnoten, zodat het niet altijd evident is om te achterhalen waar we meer informatie kunnen vinden.
Terwijl de term "kruistochten" vroeger beperkt werd tot de campagnes die Jeruzalem en het Heilig Land tot eindbestemming hadden, gaan nu nogal wat stemmen op om ook de campagnes na 1291 als kruistochten te bestempelen. Billings behoort duidelijk tot dit laatste kamp en beschrijft de oorlog tegen de islam van 1096 tot 1798. In dat jaar viel het eiland Malta in handen van Napoleon en moesten de ridders van Malta, de laatste kruisvaarders, definitief de handdoek in de ring gooien. Billings beschrijft de periode van 1095 tot 1291 in ruim tweehonderd pagina's, terwijl hij voor de volgende vijf eeuwen nauwelijks vijftig pagina's veil heeft. Dit is een boeiend relaas, maar het gaat wat ons betreft te snel. Misschien had dit boek vijftig pagina's meer mogen tellen.
Er verschijnen weinig boeken over de kruistochten in het nederlands. Daarom is de vertaling van Malcolm Billings' The Crusades een verademing voor lezers uit Nederland en Vlaanderen. Het boek is erg vlot geschreven en doorspekt met interessante details, die zelf voor kenners boeiend kunnen zijn. De Kruistochten telt meer dan honderd unieke afbeeldingen uit kronieken en foto's van minder evidente locaties uit het verhaal, wat bewonderenswaardig is. We zien in dit werk duidelijk de hand van Riley-Smith, die zelf figureert op de Joodse begraafplaats in het Duitse Worms. Billings heeft zijn huiswerk gemaakt, dit boek is een aanrader.
De kruistochten
Op oorlogspad in het Heilige Land
Malcolm Billings
Uitgeverij: Pearson Education Benelux, Amsterdam
ISBN-10 90 430 1308 0
ISBN-13 978 90 430 1308 6
verschenen op 17-11-2006
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's 304
Prijs: EUR 24.95

Malcolm Billings is historicus en archeoloog.Hij maakte een groot aantal documentaires voor BBC Radio.Hij publiceerde onder andere The English: The Making of A Nation from 430-1700 en London: A Companion to Its History and Archaeology.

Inhoudsopgave
1 'God wil het!'
2 Prinsen in Antiochië
3 Navel van de wereld
4 Het kruis en de halvemaan
5 De kruistocht van de koningen
6 Keizerrijk en koninkrijk
7 Mammelukken en Mongolen
8 De grootmeesters
9 De laatste kruisvaarders

Kaarten
Bibliografie
Illustratieverantwoording
RegisterBron: Jan Hosten; www.tempeliers.be
avatar
Godfried van Bouillon
Kruisvaarder

Man
Aantal berichten : 50
Woonplaats : Gent
Hobby's : Reënactment
Registration date : 18-09-08

Profiel bekijken http://www.belgiumview.com/belgiumview/tl1/view0001574.php4

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum