Affiliates
Paardenclub Alessia

Bitcoin gifts to Gesta Francorum are welcome on: 1JSUPTQgHcwCFjbWo6SpNsQ6nnECziHXNS


Bitcoin address
Donations

Wat betekent 'vrije associatie'

Ga naar beneden

Wat betekent 'vrije associatie'

Bericht van Admin op vr jun 18, 2010 6:48 am

Om elke verwarring weg te nemen enkele preciseringen over de inhoud van het begrip vrije associatie:
Gesta Francorum verschilt hiermee van andere groepen enkel omwille van de volgende redenen:

- elk lid is steeds burgerlijk verantwoordelijke als individu
- geen enkel lid draagt burgerlijke verantwoordelijkheid voor andere leden noch voor de groep als geheel (behalve voor eigen kinderen)
- elk lid heeft een familiale verzekering en/of een sportverzekering afgesloten voor gebeurlijke ongevallen tijdens   een kampement of veldslag.
- elk lid draagt verantwoordelijkheid voor het eigen gerief en de historische authenticiteit ervan.

Het begrip 'vrije associatie' slaat dus enkel op enkele wettelijke aspecten die in het oog moeten worden gehouden.
Voor alle overige aspecten functioneert Gesta Francorum als om het even welke andere 'reenactment' groep.
We werken aan het groepsgevoel op dezelfde manier als andere groepen maar er is een minder 'dwingend' karakter aan de manier van werken.

Niettemin zijn er wel enkele verplichtingen die met onze associatie samengaan:

- authenticiteit van de kledij voor onze periode is vereist.
- deelname aan enkele van de grote jaarlijkse kampementen met veldslagen
- regelmatig een groepsactiviteit bijwonen


Laatst aangepast door Admin op wo mei 17, 2017 4:11 pm; in totaal 2 keer bewerkt
avatar
Admin
Admin

Man
Aantal berichten : 377
Woonplaats : Gent
Hobby's : Diepzeeduiken, experimentele archeologie
Registration date : 18-09-08

Profiel bekijken http://gestafrancorum.2fear.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Wat betekent 'vrije associatie'

Bericht van Domhnall (Furor) op wo aug 03, 2011 6:14 pm

Waarvoor is er eigenlijk een gemeenschappelijke kas nodig? Aankoop gemeenschappelijk materiaal (wapens, defense, kledij, tenten etc.; al dan niet met een regeling dat deze voor nieuwe leden is die geen eigen kledij hebben)?
De leden zijn volgens het bovenstaande zelf verantwoordelijk voor hun eigen materiaal. Is er gemeenschappelijk materiaal? Zo ja, hoe zit het hiermee met de verantwoordelijkheid? Eén eindverantwoordelijke of iedereen verantwoordelijk (naargelang wie er actief mee bezig is)?
Ik kan me goed inbeelden dat veel mensen geen zin hebben om (veel) geld in gemeenschappelijk materiaal te steken. Is het gemeenschappelijk materiaal 100% van de groep of is het in bruikleen gegeven aan de groep door één (of meerdere) van de leden? Is er in dat laatste geval (bruikleen) een clausule erbij dat de vereniging of diegene(n) die de schade verricht hebben, de schade moeten vergoeden aan diegene(n) die het in bruikleen gaf/ven of niet?


Bij ons (Furor) heb je de persoonlijke verantwoordelijkheid over het eigen materiaal (redelijk logisch). Verder heb je materiaal dat in bruikleen is gegeven door enkele leden (afzonderlijk van elkaar); bv. twee van de speerpunten zijn eigendom van Wenzel, maar hij heeft ze in bruikleen gegeven aan de vzw, op voorwaarde dat de vzw blijft bestaan en dat hij lid blijft van de vzw. De vzw moet eventuele schade aan de voorwerpen niet vergoeden en de eindverantwoordelijkheid ligt bij Wenzel. (Dat staat allemaal in een document ondertekent door Wenzel en de voorzitter.)
Verder heb je materiaal dat eigendom is van de vereniging: dus aangekocht door de vzw of geschonken aan de vzw.
De verantwoordelijkheid van de wapens en aanverwanten ligt, zoals in het huishoudelijk reglement staat, bij de werkgroep Furor en de werkgroepsverantwoordelijke die in de raad van advies zetelt (dat ben ik). Binnen het Furor-reglement is er ook een artikel met betrekking tot materiaalbeheer dat verder in gaat op situaties met beschadigingen van het materiaal en wat er gedaan moet worden door wie. Er is ook een materiaalverantwoordelijke binnen Furor, die instaat voor het herstel en dergelijke van het materiaal. De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij het voltallige bestuur van de vzw.

Dat lijkt op het eerste zicht nogal ingewikkeld, maar het is wel een goed systeem (redelijk waterdicht) voor het materiaalbeheer en de gewone leden hebben er geen last van.


Hoe zou die kas gespijsd worden? Een herinvoering van lidgelden? Wordt er een onderscheidt gemaakt tussen combat reënactment en andere bij het lidgeld? Ik denk dat dit niet echt van toepassing is, omdat er geen groepsverzekering is (de hoofdreden waarom dat verschil er bij sommigen inzit). Is er een verschil in lidgeld bij mensen die meer/minder actief zijn?
Hoeveel zou het bedragen? -5€? 5 - 10€? 10 - 15€? 15 - 25€? +25€? Bij die eerste twee categorieën zal het niet veel uitmaken voor de leden; de vraag is echter kom je met zulke kleine bedragen wel toe voor een kas (m.a.w. de hoeveelheid leden maakt uit)? Bij de andere categorieën kan het al snel heel wat uitmaken.
Het hangt heel erg af waarvoor het geld, de kasinhoud, zou gebruikt worden. Als het gemeenschappelijk materiaal zou betreffen dat bedoeld is om nieuwe leden 'aan te kleden' tot ze een eigen kit hebben, is het dan ergens gerechtvaardigd om leden die al er een tijd bij zijn hetzelfde lidgeld (of überhaupt lidgeld) te laten betalen.
Of anders een giftensysteem? Het voordeel is dat er dan geen verplicht lidgeld is (geen mogelijk gemor van leden), maar het nadeel is dat dit mogelijk snel op de schouders van enkelen zal vallen.

Hoe zit het met de verantwoordelijkheid over de kas? Kan ieder uit die kerngroep zomaar geld uitgeven? Of kiest men eerder voor een systeem waar de meerderheidsstemmen beslissen? Of toch maar enkel uitgaven bij unanimiteit van de stemmen? Krijgen de gewone leden (niet-kerngroep) zeggenschap over de uitgaven (mogelijk met hun geld)?

Om weer Furor als voorbeeld te nemen;
Onze mensen zijn lid van Furor na betaling van het lidmaatschap van de vzw (10€, 15€ of +25€), goedkeuring van het Furorbestuur en acceptatie door de (aanwezige) Furorleden.
Uitgaven worden unaniem beslist door het Furorbestuur en hoeven niet door het bestuur van de vzw te gaan. Niet-Furorbestuur kan op elk moment voorstellen voor (of tegen!) uitgaven doorgeven aan iemand van het Furorbestuur.
De kas wordt al enige tijd door Angela beheerd (eerst op een afzonderlijke rekening, daarna op de rekening van de vzw). De Furorkas maakt op zich deel uit van de rekening van de vzw, maar staat er apart van (het huishoudelijk reglement volgend). Angela is de enige die uitgaven kan doen. De kas wordt gespijsd door individuele giften, eigen inkomsten en sporadisch (bij grote aankopen) door de vzw.Misschien dat deze vragen helpen om een financiële regeling te maken waar ieder gelukkig mee is.
avatar
Domhnall (Furor)
Pelgrim

Man
Aantal berichten : 33
Leeftijd : 30
Woonplaats : D'bergen.
Hobby's : Reënactment, roleplaying, gezelschapspelen, volksdansen etc.
Registration date : 28-09-08

Profiel bekijken http://www.furor-gallicus.be/

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Wat betekent 'vrije associatie'

Bericht van Admin op wo aug 03, 2011 7:16 pm

Behoorlijk complex inderdaad... wij gaan er van uit dat eenvoud helpt om discussies te vermijden.
Op dit ogenblik bestaan de eigendommen van Gesta Francorum slechts uit één groepstent. Deze staat ter beschikking bij mij zodra één van de leden er gebruik van wil maken. Ze werd echter betaalt door de kernleden.
De persoon die de tent bewaart zorgt ook voor het onderhoud indien nodig.
Om het groepsbezit uit te breiden hebben we ofwel schenkingen nodig ofwel een inkomstenbeleid op basis van verworven groepsinkomsten en/of lidgelden.
Deze zijn er op het ogenblik dus niet meer en zijn ook niet direct noodzakelijk gezien onze leden allen zelf het minimum gerief bezitten. Nieuwe leden zonder gerief kunnen echter steeds gerief in bruikleen nemen van bestaande leden. (individuele regelingen door privépersonen)
Schilden kunnen bij ons gemaakt en besteld worden, dit geldt ook voor bogen en lansen/speren. Kledij, bepantsering, extra bewapening , wapenkleden en schoeisel en individuele verzekering worden door de leden zelf aangekocht of gemaakt. Tweedehands gerief wordt ook continu verhandeld tussen de leden onderling.
Lidgeld gaat bij ons dus ook niet naar groepsverzekeringen gezien we deze formule als 'onveilig' beschouwen (zie eerdere discussies)
avatar
Admin
Admin

Man
Aantal berichten : 377
Woonplaats : Gent
Hobby's : Diepzeeduiken, experimentele archeologie
Registration date : 18-09-08

Profiel bekijken http://gestafrancorum.2fear.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Wat betekent 'vrije associatie'

Bericht van Domhnall (Furor) op wo aug 03, 2011 11:27 pm

Als ik het goed begrijp is er een privé oplossing voor de meeste situaties (aankoop materiaal, aanmaak materiaal, nieuwe leden) en is enkel de tent van de groep en wordt deze ook door één verantwoordelijke beheerd. Is er dan nog een groepskas nodig? Kan er bv. niet met inzamelacties gewerkt worden als er een grote aankoop zou zijn (bv. een extra tent). Dat is dan een eenmalige aankoop, waarvoor er eenmalig geld wordt ingezameld tot de kost voldaan is en het materiaal wordt aangekocht. Geen nood aan aparte rekeningnummers en dergelijke.

Zo hebben we het destijds gedaan toen we Wenzel zijn speerpunt van 180€ hebben gekocht; mailtje sturen, kijken wie hoeveel wilt bijdragen en bestellen zodra het geld samen is.
avatar
Domhnall (Furor)
Pelgrim

Man
Aantal berichten : 33
Leeftijd : 30
Woonplaats : D'bergen.
Hobby's : Reënactment, roleplaying, gezelschapspelen, volksdansen etc.
Registration date : 28-09-08

Profiel bekijken http://www.furor-gallicus.be/

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Wat betekent 'vrije associatie'

Bericht van Admin op wo aug 03, 2011 11:34 pm

Ja, klinkt niet slecht... even voorstellen aan de groep. En de inkomens van activiteiten gewoon verdelen onder de leden dan?

avatar
Admin
Admin

Man
Aantal berichten : 377
Woonplaats : Gent
Hobby's : Diepzeeduiken, experimentele archeologie
Registration date : 18-09-08

Profiel bekijken http://gestafrancorum.2fear.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Wat betekent 'vrije associatie'

Bericht van Domhnall (Furor) op do aug 04, 2011 10:41 pm

Inderdaad. Eerst eventuele gemeenschappelijke onkosten aftrekken (bv. vervoer van de tent) en dan (evenwichtig) verdelen. Eventueel kan je een voorwaarde stellen dat het verkregen geld enkel kan gebruikt worden in verband met aankoop en onderhoud van materiaal in verband met de vereniging. Zo blijft het geld op een eigen manier binnen Gesta Francorum en worden de leden gestimuleerd eigen materiaal aan te kopen.

Wij passen bij Furor een dergelijk systeem toe. Bij evenementen gaan alle inkomsten naar de kas van de vzw (eventueel na afspraak een deel in de Furorkas), maar bij rondleidingen (groepen, scholen, bedrijven etc., niet de wekelijkse rondleiding) krijgen de leden (Furor en niet-Furor) de mogelijkheid een vergoeding te vragen (10 - 25€). In het Furor-reglement staat hier een specifiek artikel over dat het verkregen geld enkel en alleen kan gebruikt worden voor "Furor-materiaal en -diensten" zoals nieuwe wapens, onderhoudsmateriaal, maar ook bv. nieuwe schoenen of een nieuwe zaag voor het maken van schilden. Dat materiaal is dan persoonlijk eigendom van dat Furorlid. Zo blijft het geld toch nog in de vereniging en kunnen ze hun kit vervolledigen. Dat geldt wel niet voor niet-Furorleden.. zij mogen het geld opdrinken als ze dat per se willen.
avatar
Domhnall (Furor)
Pelgrim

Man
Aantal berichten : 33
Leeftijd : 30
Woonplaats : D'bergen.
Hobby's : Reënactment, roleplaying, gezelschapspelen, volksdansen etc.
Registration date : 28-09-08

Profiel bekijken http://www.furor-gallicus.be/

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Wat betekent 'vrije associatie'

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum